İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Avrupa’nın alternatif iPhone uygulama mağazalarına ilk inceleme

Son güncelleme tarihi 4 Nisan 2024

DMA, oyun emülatörleri, pano yöneticileri ve belirsizlikten oluşan cesur yeni bir dünyayı ortaya çıkarmak üzere.

Apple’ın Dijital Piyasalar Yasası’na (DMA) gönülsüzce boyun eğmesinden neredeyse bir ay sonra, Avrupa’da şu anda yalnızca bir üçüncü taraf iOS uygulama mağazası yayında.

Bu, şirketlerin kendi uygulamalarını dahili olarak dağıtmalarına olanak tanıyan B2B odaklı Mobivention pazaryeri. Bu iyi bir şey olsa da, işler uzun süre bu şekilde kalmayacak diye düşünüyoruz.

Hem Epic Games Store hem de MacPaw’s Setapp bu sistemin bir parçası olacak, ancak AB kullanıcılarının telefonlarına ilk ulaşacak olan muhtemelen AltStore olacak. Geliştirici Riley Testut’un bu yeni uygulama marketi, 2019’da piyasaya sürülen ve kullanıcıların cihazlarını jailbreak yapmalarını gerektirmeyen bir App Store alternatifi olan AltStore’un bir versiyonu.

Testut ve iş ortağı Shane Gill’in Avrupa’daki uygulama marketleri aracılığıyla iPhone’a getirdikleri Nintendo emülatörü Delta, AltStore‘un yaratılmasındaki en önemli itici güç oldu.

Şu anda AltStore’un yeni sürümü Apple’ın onay sürecinde ve şirketten onay aldıktan sonra yayına girmeye hazır olacak.

İşte sizler için bu uygulamayı inceleme fırsatı bulduk ve detayları paylaşıyoruz.

Bu zamana kadar daha fazla uygulama mağazası açılmamasının bir nedeni de kısmen Apple’ın bunu çok maliyetli hale getirmesi.

Örneğin, Çekirdek Teknoloji Ücreti (CTF), geliştiricilerin 1 milyonun üzerindeki her yıllık uygulama yüklemesi için Apple’a 50 euro ödemesini gerektiriyor, ancak üçüncü taraf uygulama mağazalarının geliştiricileri, uygulama pazarlarının her ilk yıllık yüklemesi için CTF’yi ödemek zorunda.

Başka bir deyişle, AltStore ve Mobivention’un her indirilmesi geliştiricilerine 50 euro’ya mal oluyor – bu da hızla sürdürülemez hale gelebilecek bir ücret.

Örneğin mevcut AltStore bir milyondan fazla kez indirilmiş durumda.

Bunu yönetmek için en iyi uygulama kılavuzu yok, ancak Mobivention CTF ücretlerini üyelik paketleri aracılığıyla müşterilerine aktardı.

Bu tür ücretler kullanıcılar için mali açıdan yıkıcı değildir, ancak biraz meraklı olanların alternatif uygulama mağazalarını keşfetmelerini engellemek için yeterli bir engelleyici olabilir – özellikle de insanlar orada ne bulacaklarından gerçekten emin değillerse. Sonuçta kimse kullanmayacağı hizmetler için ödeme yapmaktan hoşlanmaz.

Marketten uygulama nasıl yükleniyor ?

Üçüncü taraf pazar yerlerinin yaygın olarak benimsenmesinin önündeki bir diğer potansiyel engel de, her bir mağazanın kurulmasının yaklaşık bir düzine ekran etkileşimi gerektirmesi nedeniyle ne kadar zahmetli olduğu.

Şöyle oluyor: alternatif mağazayı yüklemek için tarayıcı tabanlı bir bağlantıya tıklayarak başlıyorsunuz. Buradan, kurulum ayarlarınızın bu geliştiricinin pazar yerlerine izin vermediğini bildiren bir açılır pencere ile karşılaşıyorsunuz.

Ardından Ayarlar’a gidip marketi etkinleştiriyor, tarayıcınıza geri dönüyor, indirme bağlantısına tekrar tıklıyor ve yüklemeyi onaylamanızı isteyen başka bir uyarı alıyorsunuz.

Son olarak, mağazayı açabilir ve mevcut uygulamalara göz atabilirsiniz.

Takip etmesi zor bir prosedür değil, ancak rahatsız edici ve caydırıcı olması için yeterli adım ve korkutucu bir dil var – özellikle de Apple’ın App Store’u başlamak için yalnızca tek bir tıklama gerektirirken.

Özellikle de Apple’ın kullanıcı deneyimleri tasarlama konusundaki tarihsel becerisi göz önüne alındığında, bunu şirketin insanların enerjisini azaltma ve onları devam etmekten caydırma çabasından başka bir şey olarak görmek zor.

Neyse ki üçüncü parti uygulamaları yüklemek daha kolay. Hem Mobivention hem de AltStore’da bu işlem App Store’dakiyle aynı: “yükle” yazan bir düğmeye tıklıyorsunuz ve… yükleniyor. En azından ilk bakışta.

Post by @rileytestut
View on Threads

Bu yöntem AltStore’un Delta ve Clip gibi paket uygulamaları için işe yararken, diğer sağlayıcıların yazılımlarını kullanmak biraz farklı bir yaklaşım gerektirir. AltStore, geliştiricilerin uygulama meta verilerini tutan JSON dosyalarını içeren URL’ler olan “kaynaklar” eklemenize olanak tanır. Bu kaynaklar eklendikten sonra, işaret ettikleri uygulamalar AltStore’dan indirilebilir. Bu biraz Inception-esque: mağaza içinde mağazalar.

Açıkçası, bu merkezi olmayan yaklaşım Apple’ın her şeyi kapsayan App Store’undan farklıdır ve genel halkı daha da caydırabilir. Çoğu insan için biraz karmaşık. Bunu söyleyerek, birçok meraklısının uygulama dağıtımına yönelik bu sınırsız yaklaşımdan dolayı ellerini sevinçle ovuşturduğuna bahse girerim.

Bu kaynaklar piyasaya sürüldüğünde mevcut olmayacak, ancak Testut bunun “lansman sonrası bir öncelik” olduğunu ve yakında uygulamaları indirmek için önerilen kaynak ortaklarının seçilmiş bir listesinin olacağını söylüyor.

Testlerim sırasında herhangi bir kaynak denemediğim için, bu durum beni başlangıçta mevcut olan iki uygulamaya odaklanmak zorunda bıraktı: Delta ve Clip. İşlerin özellikle heyecan verici olduğu nokta da burası, çünkü özellikle Delta müthiş.

Uygulamalar tüm bu zahmeti hakediyor mu ?

Delta öncelikle NES, SNES, N64 ve Switch öncesi el cihazlarına odaklanan bir Nintendo emülatörü. Bu ücretsiz uygulamadan etkilenmeyi beklemiyordum ama beni gerçekten şaşırttı. Klasik oyunları iPhone’umda oynamak özlediğimi bile bilmediğim bir şeydi.

Aslında Delta’yı kullanmak çok kolaydı. ROM’ları iCloud Drive üzerinden veya telefonunuzun Download klasöründen yükleyebiliyorsunuz ve çeşitli oyunları oynarken performans mükemmeldi. Dokunmatik ekranda kontrollerin garip olduğunu söyleyebilirim, ancak harici bir kumanda bağlamak işleri çok daha kolaylaştırdı – daha sonra Delta’nın menüsüne erişmekte birkaç sorun yaşasam bile.

Yine de, bu oyunlarla büyümüş biri olarak, nihayet bunları bir iPhone’da oynamak sihirli bir duygudan başka bir şey değil.

Clip kullanmaktan keyif aldığım bir başka uygulamaydı. Bu pano yöneticisini indirmek için Patreon’a ayda en az 1 dolar (artı vergiler) bağış yapmanız gerekiyor. Bu aylık taahhüdü istediğiniz zaman iptal edebilir ve Clip’i kullanmaya devam edebilirsiniz, ancak herhangi bir güncelleme almayacaktır.

Uygulamanın kendisine gelince, denediğim Clip sürümü Apple’ın App Store’unda sunulan benzer yazılımlardan farklı olarak sürekli arka planda çalışıyor. Normalde, iOS’taki pano yöneticileri benzer işlevselliklere ulaşmak için çeşitli geçici çözümler kullanmak zorunda. Örneğin Paste, kopyaladığınız bir şeyi panoya eklemek istediğiniz her seferinde uygulamayı açmanızı gerektiriyor.

Karşılaştırıldığında Clip’in başarılı olduğu yer burasıdır. Bir şeyi kopyaladığınızda, hemen bir bildirim alırsınız ve panonuza kaydetmek için aşağı kaydırabilirsiniz. Bu, adres gibi faydalı bir şeyse ekleme ya da şifre gibi kaydedilmesini istemediğiniz bir şeyse bildirimi reddetme seçeneğiniz olduğu anlamına geliyor. Kopyaladığınız öğeleri bu şekilde merkezi bir konuma kaydetmenin, bu parçacıkları paylaşmayı ve yeniden kullanmayı zahmetsiz hale getirdiği için inanılmaz derecede yararlı olduğunu gördüm.

Clip iyi çalışıyor ve benim de kullanabileceğim bir araç, ancak bazı soru işaretlerini de beraberinde getiriyor. Apple’ın App Store’da tam işlevli pano yöneticilerine izin vermemesinin bir nedeni var. Güvenlik açısından, bir uygulamanın kopyalayıp yapıştırdığınız her şeyi gözetlemesine izin vermenin potansiyel bir tehlikesi var – özellikle de kötü bir aktör veri deponuza erişmeyi başarırsa.

Bu endişemi Testut’a ilettiğimde bana Clip’in “standart iOS güvenliği (örn. sandboxing)” kullandığını ve her şeyin bir SQLite veritabanında saklandığını, “cihazınız jailbreak edilmediği sürece” diğer uygulamalar tarafından erişilemeyen bir şey olduğunu söyledi.

Muhtemelen, halkın üçüncü taraf pazar yerlerini benimsemesinin önündeki en büyük engel App Store’un rahatlatıcı kucağından ayrılmak olacaktır. İnsanlar 2008’den beri Apple’dan uygulama indiriyor. Güvenlik, kullanıcı gizliliği, uygulama güncellemeleri, dolandırıcılık koruması veya para iadesi gibi konularda Apple’ın App Store’da her şeyi kontrol altında tuttuğundan emin olabilirsiniz.

Üçüncü taraf uygulama mağazaları bir şüphe unsurunu da beraberinde getiriyor.

Bir aydan uzun bir süre AB dışında kalırsanız ve bağımlı olduğunuz uygulamalar güncelleme almazsa ne olur? Ya da kusurlu bir yazılım için para iadesi isterseniz? Ya da bir uygulama sizi dolandırırsa?

AltStore söz konusu olduğunda Testut, tüm pazar yeri ödemeleri Patreon taahhütleri aracılığıyla yapıldığından, Patreon’un herhangi bir anlaşmazlıkla mevcut AltStore’da olduğu gibi ilgileneceğini söylüyor. Diğer uygulama pazarları farklı yaklaşımlar benimseyecektir.

Apple ile her zaman nerede durduğunuzu bilirsiniz.

AltStore ve Mobivention, Apple’ın yaptığı gibi güven uyandıracak kadar iyi bilinmese de, diğer büyük vurucular olabilir. Yukarıda bahsedilen Epic Games Store ve Setapp pazar yerleri ufukta görünüyor ve daha yüksek profilleri insanları zararı azaltma ve anlaşmazlıkları hafifletme yeteneklerine ikna edebilir. App Store dışındaki uygulama indirmelerinin normalleştirilmesi de, Apple’ın büyük geliştiriciler için web dağıtımını etkinleştirdiği ilkbahardan sonra bir destek alacaktır.

Çeviri Yapılan Kaynak : the verge

Faydalı buldunuz mu ?

Yıldızlara tıklayarak oy verebilirsiniz!

Ortalama Puan / 5. Toplam Oy:

Henüz puanlayan yok, ilk siz olabilirsiniz 🙂

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın