Apple, her yıl düzenli olarak yeni bir iPhone modeli ve iOS’un güncel bir sürümünü piyasaya sürerek dikkatleri üzerine çekiyor.
Yazılım alanında yapılan değişiklikler nadiren anlamlı olsa da, zaman baskısı nedeniyle, iOS sürümlerinin çoğu yalnızca küçük yazılım değişiklikleri ile sınırlı kalıyor.
Ancak, bazı yıllarda Apple, daha iddialı ve özelliklerle dolu iOS sürümlerini piyasaya sürüyor. Örneğin, iOS 14’ün getirdiği estetik ve işlevsel güncellemeler, iOS 18’in benzer bir yaklaşım izleyeceğine dair tüm işaretleri veriyor.
1- Daha gelişmiş bir kopyalama yeteneği
Macbook için bir pano yöneticisi olmadan yapılması zor. Kopyalanan son birkaç şeyi saklayan kopyalama merkezi geçmişi herşeyi saklıyor. iOS’ta sadece üçüncü taraf uygulamalarının Yapıştır gibi seçenekler sunması sinir bozucu. Bu uygulamalar işe yarıyor ancak kusursuz değil.
Apple bu durumu düzeltmeli ve üretkenlik meraklılarını memnun etmek için resmi bir pano yöneticisine iOS 18’de yer vermeli.
2- Pil ömrünün optimizasyonu
Aktif kullanımları olan iPhone modellerinin elbette pil ömründe doğal bir azalma var, ancak önceki iPhone’lar çok daha uzun süre kullanılabiliyordu.
Bunu optimize etmek için daha fazlasının yapılabileceğine dair henüz bir gerçeklik yok, ancak Apple yükseltme döngüsünü beslemeye yardımcı olduğu için bu konuya çok fazla zaman harcamıyor.
Pil tüketiminin iOS 18‘de ele alınması, her iki yılda bir yeni bir telefon almak istemeyen bizler için memnuniyet verici olacak.
3- Dock’un özelleştirilmesi
Sadece maksimum 4 ya da beş uygulamaya kadar ekleme ve değişiklik imkanını sunuluyor. Yıllardır da neredeyse bu alana tasarım dışında farklı bir güncelleme gelmiş değil.
Neden widget’ler bu alana eklenemiyor ? Eklenmesi durumunda harika işler olmaz mı ?
4- RCS desteği
RCS – veya Zengin İletişim Hizmetleri – SMS’in yerini alması amaçlanan bir iletişim protokolüdür. Etkili bir şekilde, okundu bilgisi, grup sohbetleri, şifreleme, yazma göstergeleri ve daha fazlası gibi çok çeşitli özelliklere olanak tanıyan bir multimedya mesajlaşma biçimi.
Elbette iMessage’ımız var, ancak Android kullanıcılarıyla bu şekilde sohbet edemiyor olmamız bu çağda biraz saçma. Neyse ki RCS, iOS 18’de karşımıza çıkacak gibi görünüyor. İlgili duyuruyu burada yapmıştık.
5- Bildirim Merkezi ve Kontrol Merkezi, bunlar birleştirilebilir mi ?
Eminim hepimiz bu deneyimi yaşamışızdır: Bluetooth’u kapatmak için ekranın üst kısmından aşağı doğru sürükleriz ve bunun yerine bir uyarı listesiyle karşılaşırız.
Bildirim Merkezi ve Kontrol Merkezi yıllardır var olmasına rağmen, birini ya da diğerini seçme deneyimini hala yeteneksiz ve sezgisel bulmuyoruz.
Peki ya çözüm? Bana bunları tek bir menüde birleştirme seçeneği verin. İstediğim gibi düzenleyebileceğim bir menü. Bunun en üstünde bir dizi işlev (Wi-Fi, ses seviyesi ve parlaklık gibi) ve altında bildirimler olur.
6- Daha yönetilebilir bildirim alanları
Bildirimlerin yeniden düşünülmeye ve yeniden başlatılmaya ihtiyacı var. iOS’ta bunları kullanmak hem zahmetli hem de kabus gibi. Basit bir örnek verelim: bildirim reklamının yükselişi.
Özellikle alışveriş uygulamalarının rahatsız edici uygulama içi bildirimleri. Takip ettiğiniz bir mağazadan günlük çok sayıda bildirim alabiliyorsunuz.
Şu anda iOS’ta bu konuda yapılabilecek hiçbir şey yok – bu nedenle Apple’ın bildirim kanallarını tanıtması gerekiyor.
Android’de kullanılan bildirim kanalları, almak istediğiniz belirli uyarı türlerini her uygulama için uyarlamanıza olanak tanır. Örneğin, X/Twitter’da ‘yanıtlar veya bahsedenler’, ‘yeni takipçiler’ veya ‘doğrudan mesajlar’ gibi şeyler olabilir ve bunlardan hangileri hakkında doğrudan bir uyarı almak istediğinize karar verebiliyorsunuz.
Bildirimler Apple’ın boynunda bir kambur ve iOS nihayet bundan kurtulmalı.
7- Özelleştirilebilir simgeler ve ikon paketleri
Apple’ın iOS’u iOS gibi görünmeye devam ettirmek istemesini kabul ediyoruz, ancak şirket bize nasıl görüneceğini uyarlama konusunda daha fazla özgürlük tanımalı.
Örneğin, tüm uygulamalarımın şık tek renkli olmasını isteyen kullanıcılar için bir öneri ya da seçenek sunulabilir.
Şu an sadece 3. parti uygulamalar ile bu yapılabiliyor ve tamamı her kısma müdahele edememek ile birlikte oldukça iyi ücretlere sahipler.
8- Podcast senkronizasyonu
Yapay zeka ve bulut oyunlarının fütüristik dünyasında, Apple’ın Podcast uygulamasının programlar arasında senkronizasyon yapamıyor gibi görünmesi son derece tuhaf. Bazen çalışıyor, bazen çalışmıyor. Bir sonraki iOS’ta her zaman çalışması gerekiyor.
9- Erişilebilirlik için eklenmesi gerekenler
Apple ürünlerini ne kadar çok kişi kullanabilirse o kadar iyi. iOS 18’e dahil edilen erişilebilirlik özelliklerinin sayısının artması bu yüzden çok önemli.
Uyarlanabilir sesli kısayollar, daha fazla metin seçeneği ve AirPod işitme cihazı desteği gibi özelliklerin yolda olduğu söylense de, bunların Apple’ın mobil işletim sisteminin bir sonraki sürümünde yer alıp almayacağı belli değil.
Belki de bu erişilebilirlik özelliklerinin iOS 18’de ortaya çıkması gerekiyor.
10- Daha güçlü Siri
Apple’ın yapay zekayı iOS 18’e entegre etmesiyle ilgili bir dizi beklenti var, ancak temelde Siri’nin daha iyi olması beklentilerimiz arasında.
Apple’ın sesle etkinleştirilen asistanı rakiplerinin çok gerisinde kalıyor ve alarmları kurmak ayarlamak, rehberden kişileri aramak ve planlayıcı hazırlatmak haricinde Siri pek yetenekli değil.
11- Klavye düzeninde sayılar satırı
Sebebi bilinmemek ile birlikte hala bu konuda Apple çok ısrarcı. Sayılara ulaşmak için farklı tuş kombinasyonları olmadan ne yazık ki sayıları kullanamıyoruz.
12- Kilit ekranındaki kamera ve el feneri düğmelerinin kişiselleştirilebilmesi
Çoğu insan için kamera ve el feneri düğmelerinin kilit ekranının altında olması kesinlikle iyi – ama neden bu şekilde sınırlandırılmalıyız? Neden onları değiştiremiyoruz? Oraya farklı uygulamalar koyamıyoruz? Daha fazla mı? Ya da tamamen kaldıramıyoruz?
13- Daha kişiselleştirilebilir bir ana ekran, hatat MacOS içinden…
Apple’ın ana ekranı tamamen modası geçmiş durumda.
İdeal olarak, uygulamaların boyutunu, ekranda tam olarak nereye oturacaklarını ve aralarında boşluk olmasını seçebilmeliyiz. Bunun yerine… onları biraz hareket ettirebilir miyiz?
Bu özellikler, iOS kullanıcılarının daha verimli ve özelleştirilebilir bir deneyim yaşamasını sağlayacak potansiyele sahip. Asıl tema anlaşıldığı üzere tabiki daha fazla özgürlük. Kısıtlandırılmış bir işletim sisteminden daha fazlası olması için beklentilerin bu sene yeni iOS ile gerçeğe dönüşmesi ümidi ile.
İlk yorum yapan siz olun